Predelava mila na kilo

Kaj je milo na kilo?

Milo na kilo je pravzaprav le milna osnova. Je milo, ki ga sami obdelamo in mu dodamo arome. V spletni trgovini ga najdete pod "milo na kilo". Nekaj receptov za milo, tekoče milo, šampon, pralni prašek, prosojno milo ter sredstvo za zatiranje škodljivcev v vrtu iz Kupala mila na kilo najdete spodaj.

RECEPT ZA MILO PO SVOJEM OKUSU

Potrebujemo:

150g naribane Kupala milne osnove

1 čajna žlička posušenih zelišč

1/2 dcl destilirane vode ali mleka ali čaja

10 kapljic poljubnih eteričnih olj

 

Posušeno zelišče prelijete z vročo tekočino ( vodo ali mlekom) in pokrito pustite stati 2 do 3 minute Kupala milno osnovo s kuhinjskim strgalnikom nastrgate na drobne rezance (topite lahko tudi cel kos mila, a koščki so prej nered). Milne rezance topite v  posodi nad vročo vodno kopeljo.

Med mešanjem s kuhalnico v milno zmes dodate tekočino (mleko, čaj ali vodo). Ker se milo razpušča zelo hitro, tekočino dodajajte počasi, da zmes ne bo preveč tekoča in se bo strdila. Milo se nad vročo vodno kopeljo približno v 15 minutah oblikuje v gosto snov, kateri lahko dodate pojubno eterično olje, zelišča, barvila (začimbe, spirulino,...). Nato maso razdelite v modele, ki jih približno za dve uri postavite v zmrzovalnik.

Strjeno zmes nato zlahka odstranite iz modela. Za oblikovanje so primerni različni modeli, lahko uporabite kar plastične lončke od modelov, s katerimi se otroci igrajo v peskovniku. Milo mora nato še kakšen teden zoreti (se sušiti) pri sobni temperaturi, šele potem ga lahko uporabite za nego. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠE NEKAJ RECEPTOV:

RECEPT ZA TEKOČE MILO IN ŠAMPONSestavine:

 • 1 liter destilirane vode (ali čaja, pripravljenega z destilirano vodo)

 • 100 g (čajno skodelico) naribane Kupala milne osnove

 • 1 čajno žličko glicerina (po želji)

 • 10 kapljic eteričnega olja

Lahko uporabite tudi:

Razmerje  sestavin za tekoče milo za roke:

 • 100 g Kupala milne osnove

 • 5dcl tekočine

Razmerje za šampon za lase:

 • 100 g mila

 • 1 liter tekočine (čaj iz brezovih listov, kamilice...)

Priprava:

Vodo nalijte v primerno posodo, po možnosti emajlirano ali iz nerjavečega železa. Dodajte naribano Kupala milno osnovo, nato pa na vodni kopeli počasi kuhajte ob  neprestanem mešanju z leseno žlico. Ko se milna osnova raztopi, odstranite posodo z ognja, dodajte po želji glicerin, živilsko barvilo in eterično olje. Premešamo, pustimo, da se ohladi, nato pa ustekleničimo.

RECEPT ZA PRALNI PRAŠEK

Sestavine za eno pranje:

 • 1,5 velike žlice nastrgane Kupala milne osnove

 • približno en jogurtov lonček deževnice ali destilirane vode

 • 0,5 velike žlice sode bikarbone

 • 0,5 žlice boraksa

 • eterično olje (po želji)

Priprava:

Milno osnovo prelijemo z vrelo vodo (kot bi kuhali čaj) in počakamo kakšno minutko, da se milni rezanci razpustijo (hitreje bo šlo, če bomo mešali). Zmes malo ohladimo, nato pa za še boljši pralni učinek in mehčanje vode, dodamo sodo bikarbono in boraks, za dišeče perilo pa nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja.

RECEPT ZA SREDSTVO ZA EKOLOŠKO ZATIRANJE UŠI NA VRTNINAH, SADNEM DREVJU IN CVETJU

Sestavine:
 • 100 g nastrgane Kupala milne osnove
 • 1 l deževnice ali destilirane vode
 • 100 g jedilnega olja (arašidovo, olivno,...)

Priprava:

Milno osnovo razstopimo v vroči vodi in zmes ohlajamo. Medtem, ko je voda še topla, dodamo olje in temeljito emulgiramo (s paličnim mešalcem). Za zatiranje škodljivcev uporabljamo odmerek te razstopine z 10 odmerki vode. Za še boljši učinek, pred uporabo vse skupaj še nekaj minut biodinamično mešamo, pripravek vlijemo v škropilnico in rastline poškropimo.

RECEPT ZA PROSOJNO MILO IZ KUPALA MILNE OSNOVE

Sestavine:

 • 500 g Kupala milne osnove

 • alkoholno-glicerinska razstopina, ki jo pripravimo sami (150 g čistega alkohola (90 do 96%) in 100 g čistega glicerina)

Priprava:

Delo z alkoholom je kar nevarno, saj so hlapi vnetljivi (še posebno moramo biti previdni pri odprtem ognju ali močno žarečem štedilniku... itd.) Zmes segrejemo na cca. 60° C. Čisti alkohol vre že pri 80

° C zato moramo zares zelo paziti na alkoholne hlape, ki se lahko kaj hitro vnamejo. Ta topla razstopina alkohola in glicerina je topilo za milo. Topilo počasi dodajamo v milo in pri tem dobro mešamo. Milo se tako počasi topi v prozorno razstopino. Pazimo, da vmešamo v  tako razstopino tudi ostanke mila na robovih posode. Tako dobimo čito razstopino brez ostankov trdega mila. Za mešanje je najbolj primeren palični mešalnik.

Sedaj posodo pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo v vodno kopel. Voda naj vsaj 30 minut rahlo vre, da se celotno milo popolnoma raztopi. Vzamemo posodo iz vodne kopeli ter pri stalnem mešanju kuhamo.


Po tem kuhanju počasi dodajamo sladkorno raztopino, ki smo jo predhodno pripravili tako, da smo 100 g sladkorja zavreli v 65 g destilirane vode. Raztopino pustimo vreti toliko časa, da se ves sladkor raztopi, zmes pa postane tako viskozna, da je podobna medu.


Tako nastalo zmes pustimo počivati vsaj pol ure na temperaturi 60 oC. Nato jo počasi pustimo ohladiti.


Ko se masa malo ohladi poberemo s površine vse pene, ki so nastale tekom procesa izdelave. Dobiti moramo čisto in gladko površino dobljenega glicerinskega mila. Sedaj je prišel čas, da lahko začnemo dodajati razna eterična olja. Zaradi velike vsebnosti alkohola, to milo zelo rado sprejema razne dišave, zato potrebujejo zelo malo dišav. Glicerinsko milo nima posebnega vonja in tudi ne spremeni lastnosti dodane dišave. Malo ohlajeno, toda še vedno tekoče milo vlijemo v kalupe. Modele ne smemo mazati z vazelinom ali drugo maščobo, ker bi s tem uničili prosojnost samega mila. Modeli naj imajo čim bolj gladke stene da je prosojnost mila čim lepša.

 

Milo naj v modelih počiva vsaj 14 dni da dokončno dozori in se

stabilizira.Tako dosežemo maksimalno prosojnost glicerinskega mila.

Glicerinsko milo zelo lahko talimo, zato hranimo vse obreznine, ki se jih lahko koristno uporabi pri naslednjem kuhanju.

Doma narejena glicerinska mila nikoli ne bodo dosegla prosojnosti industrijsko narejenih mil. Če pogledamo pri teh milih sestavo vidimo, da je notri še cel kup kemikalij, ki verjetno niso najboljše za našo kožo. Tolažimo pa se lahko s tem,da so naša mila narejena iz sestavin, ki jim zaupamo.

 

 

RECEPT ZA KREMNO MILO

 

 

Sestavine:

 • 100 gr nastrgane Kupala milne osnove

 • 100 gr destilirane vode ali čaja

 • 100 gr rastlinske maščobe (kokosovo olje, karitejevo, kakavovo maslo ipd)
 • 5 ml poljubnega čaja

Priprava:

Milno osnovo prelijemo z mešanico vroče tekočine in maščobe. Medtem, ko je voda še topla, vse skupaj temeljito emulgiramo (s paličnim mešalcem) toliko časa, da se milni rezanci razpustijo. V to zmes dobro vmešamo še eterično olje in po želji še žličko medu. Hranimo v dobro zaprtem steklenem lončku.
ZOBNO MILO (Milo za čiščenje zob)
Sestavine:

 • 5 g (jušna žlica) Kupala milnih rezancev
 • Čajna žlička posušenih, mletih (v kavnem mlinčku) listov stevije
 • voda
 • oljčno olje
 • kokosova maščoba
 • eterično olje mete in žajblja
  Priprava:

  Kupala milne rezance zmešamo s stevijo, prelijemo z 1/2 dcl vode in počakamo. Malo premešamo, nato pa počakamo, da se milni rezanci razpustijo, zmes pa nekoliko ohladi. 1 delu milne tekočine dodamo 3 dele oljčnega olja in 3 dele kokosove maščobe. Za boljši okus dodamo še nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete in žajblja.
  Kupala milne rezance lahko uporabimo tudi za čiščenje in nego zobne proteze. Na krtačko za roke (uporabljamo jo samo za čiščenje proteze) damo nekaj milnih rezancev, zdrgnemo in speremo.
 •